Druga kuća

Regionalna mreža za djecu i mlade uključene u život i/ili rad na ulici i djecu u riziku da to postanu je pripremila kratki dokumentarni film pod nazivom Druga kuća/ Second Home. 


Film je snimljen u cilju promovisanja rada Dnevnih centara/svratišta kao socijalne usluge koja ima višestruke benefite za djecu (iz ugla djece, ali i profesionalaca koji rade s djecom), da prikaže realnost sa kojom se djeca štićenici centara/svratišta suočavaju svakodnevno i na koji način im boravak u dnevnom centru/svratištu pomaže da zadovolje osnovne životne potrebe koje su im nerijetko uskraćene.
Također, filmom smo željeli prikazati da, ne samo što mogu zadovoljiti svoje osnovne biološke potrebe u dnevnim centrima/svratištima, ovdje imaju siguran i prijateljski prostor da razviju sve svoje potencijale, da uče, da se razvijaju te da su to mjesta gdje imaju mogućnost da uz edukovano i profesionalno osoblje na djeci prilagođen način, rade na razrješenju psihosocijanih problema s kojima se suočavaju. Film je također osmišljen da probudi kod donosioca odluka svijest o važnosti postojanja ovakvih centara jer kao što djeca i sama kroz film objašnjavaju značaj dnevnog centra za nju ili njega da je to druga kuća koja im daje nadu i vjeru u bolji život.

Ovaj film je finansiran od strane Save the Children i Ministarstva spoljnjih poslova Kraljevine Norveške, te ga možete pogledati na ovome linku: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=GToRtglqR6U

 

 

 

 

 

 

 

 

Štampa